Zapewnienie warunków beztlenowych
O ile pozwala na to wielkość pryzmy, powinna być ona okryta folią pryzmową w jednej części. Zmniejszy to ryzyko dostępu powietrza do zakiszanej biomasy i negatywnego wpływu na proces beztlenowej fermentacji bakterii kwasu mlekowego.
Szczelne przykrycie nie tylko zabezpiecza przed dostępem tlenu, ale ogranicza do minimum również możliwość zanieczyszczenia paszy objętościowej, czy też jej zalania przez wody opadowe.
Regulacja temperatury
Można wskazać, że folia pryzmowa jest dwustronna — koloru białego i czarnego. Podczas okrywania pryzmy należ pamiętać o tym, żeby folia kiszonkarska była skierowana białą stroną na zewnątrz pryzmy. Pozwoli to na odbijanie większej ilości promieni słonecznych, co wpływa na zmniejszenie nagrzewania pryzmy. Jej przegrzanie jest niekorzystne, ponieważ może prowadzić do zahamowania procesu zakiszania i przyspieszyć psucie kiszonki.
Czarna część, natomiast skierowana jest do wewnątrz, pozwala to na utrzymania odpowiedniej temperatury w okresie zimowym.
Jakość foli pryzmowej
Cechy użytkowe foli kiszonkarskiej zależą od jakości procesu produkcyjnego i surowca, z którego została wyprodukowana:
Elastyczność — możliwość naciągnięcia i dokładnego okrycia pryzmy przy jednocześnie wysokiej odporności na przerwanie oraz przebicie przez zakiszany surowiec. Folia powinna być na tyle elastyczna, że nie może być uszkodzona przez zwierzęta dzikożyjące
Odporność na czynniki atmosferyczne — zalicza się do nich destrukcyjne dla foli promieniowanie UV, działanie niskich i wysokich temperatur, oddziaływanie opadów
Szczelność — warunkowana jest odpowiednią produkcją, która utrzymuje jednorodność folii na całej jej powierzchni krycia. Jest to jedna z najważniejszych cech, ponieważ bez hermetycznych warunków nie można uzyskać wysokiej jakości paszy objętościowej.
W ofercie sklepu internetowego https://osadkowski.pl/farma/folie-pryzmowe--c-001111 dostępne są folie pryzmowe pozwalające na skutecznie zabezpieczenie pryzmy i przygotowanie wysoko jakościowej kiszonki.